0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Tatii neîncrezatori în originea propriilor copii si mamele care nu-si mai amintesc cu cine au conceput un bebelus prefera sa faca teste de paternitate în laboratoare private, unde nu au nevoie de acordul scris al partenerului. Desi în multe alte tari europene legislatia nu permite realizarea testelor ADN fara acordul scris al tuturor partilor implicate, în România prevederile legale sunt obscure si lasa loc de interpretare.

 

Un barbat care a trait timp de 15 ani cu suspiciunea ca a crescut copiii altui barbat si care a albit la gândul ca fusese înselat a facut, fara stirea sotiei, testul de paternitate la Genetic Lab din Bucuresti. Faptul ca el era brunet, iar copiii blonzi l-a facut pe barbat sa-si mentina suspiciunea chiar si dupa ce testul ADN i-a demonstrat ca îngrijorarile sale nu erau îndreptatite. „Diferentele fizice dintre parinti si copii se explica prin mostenirea unor gene de la bunici sau strabunici. Acestea se manifesta în prima generatie sau peste mai multe generatii”, explica Lorand Savu, genetician la Genetic Lab.

Teste aproape 100% sigure

Testele de paternitate performante ofera o siguranta de 99,9%. „Se pot recolta sânge, saliva, fire de par. De cele mai multe ori, se foloseste tamponul bucal, adica un buretel cu care se recolteaza celule din mucoasa bucala. Se analizeaza 16 markeri”, explica Viorica Radoi, medic genetician la clinica MedLife din Bucuresti.

Aceste teste de paternitate se pot face prenatal si postnatal. Testele prenatale se pot face din saptamâna a zecea de gestatie, pentru ca numarul de celule fetale din lichidul amniotic sa fie mai mare, transabdominal sau transvaginal.

Daca testul se face mai devreme de 10 saptamâni, exista riscul de lezare a fatului si chiar de pierdere a sarcinii.

Sursa: Adevarul

Distribuie acest articol!