În primul rând, trebuie să știi că aceste plăți se fac în conturi de Trezorerie, deci, indiferent de ce bancă utilizezi și indiferent de cum arată aplicația online a acestora, trebuie întâi să identifici modelul de ordin de plată/tranzacție pentru Trezorerie, astfel încât să poți trece toate informațiile necesare:
Contul din care se face plata: contul din care vor pleca banii.
Suma de plată: suma pe care vrei să o plătești, de exemplu, 100 lei.
Numele beneficiarului: la ce buget se trimit banii (de exemplu, bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale etc).
Contul beneficiarului: întotdeauna un cont de trezorerie va avea în componență „TREZ”, de exemplu, RO60TREZ70320470101XXXXX.
Banca beneficiarului: TREZORERIA.
CUI/CNP Beneficiar: aici se trece cnp/cui pentru cine se plătește, nu cif-ul Bugetului unde plătești. Deci, dacă achiți un impozit pe persoană fizică, vei scrie cnp-ul tău, iar dacă vei plăti un impozit pentru societate, vei trece cui-ul societății.
Detalii de plată: ce anume plătești.
Atenție mare când completezi partea cu cnp/cui, pentru că altfel banii se duc pe fișa altcuiva ori se întorc.
Să luăm un exemplu, care se poate întâmpla, din păcate: cineva deține 2 firme, A și B, și dorește să facă o plată către bugetul de stat pentru firma A. Din greșeală însă, când completează ordinul de plată, scrie la rândul cui/cnp beneficiar cui-ul firmei B.
Nu va conta în acel moment că se plătește din contul firmei A, că la plătitor scrie numele firmei A, va conta cui-ul și plata se va duce în contul obligațiilor firmei B. Iar mutarea la ANAF a sumelor de la o firmă la alta este aproape imposibilă sau până se întâmplă, vine deja următorul termen de plată și poate aveți plăți de făcut și la firma B.
Sursa: Avocatnet