Go to Top

Cum se calculeaza numarul de „zile de ingrijiri medicale”

Numarul de „” reprezinta numarul de zile prin care se estimeaza in mod direct, din punct de vedere medico legal, gravitatea unei/unor  sau boli posttraumatice.

 

Stabilirea numarului de „zile de ingrijire medicala” tine cont de:

 • criteriul diagnostic – tipul, localizarea, marimea si numarul leziunilor traumatice;
 • criteriul terapeutic prognostic (recuperator) – perioada de timp necesara aplicarii unei terapii (medicamentoasa, chirurgicala, recuperatorie) – fie in ambulatoriu, fie prin internare in spital, pentru leziunea traumatica respectiva;
 • criteriul antecedentelor patologice – starea de sanatate anterioara traumatismului suferit de victima; asa numitul „teren” al pacientului/victimei este determinat de varsta, boli preexistente, stare de nutritie, particularitati legate de sex etc.

Aceasta notiune medical juridica de „zile de ingrijire medicala” nu trebuie confundata cu:

 • timpul de vindecare anatomica;
 • timpul de incapacitate temporara de munca (concediu medical);
 • perioada de spitalizare (sau zilele in care se asigura prin internare in spital);
 • perioada recuperatorie – de vindecare functionala.

In situatia in care medicul legist constata, cu ocazia examinarii medico legale, intarzieri in aplicarea tratamentului, deficiente terapeutice sau agravarea intentionata a leziunilor, toate acestea crescand numarul de „zile de ingrijire medicala”, este obligat sa mentioneze, in concluziile documentului medico legal, aspectele care au generat cresterea numarului de „zile de ingrijire medicala” fata de cele care ar fi fost acordate daca aceste imprejurari nu ar fi existat.

Insistam, asa cum s-a putut remarca, asupra folosirii sintagmei la singular, sub forma de „zile de ingrijire medicala” (si nu zile de ingrijiri medicale conform Codului penal), deoarece utilizarea acestui criteriu medico legal de cuantificare posttraumatica a gravitatii unui traumatism, presupune raportarea la o perioada de timp, necesara aplicarii tratamentului medical (pentru acea leziune traumatica) privit in ansamblul sau, fara a fi divizat in partile constitutive (cum ar fi, spre exemplu, administrarea unui medicament, efectuarea unui pansament etc.).

Deci, se are in vedere actul medical in totalitatea sa, interpretat ca o prestatie unica, fara a se face referire la diferitele tipuri de „ingrijiri medicale” din care este alcatuit.

In opinia noastra acesta este si sensul dorit de legiuitor, respectiv de a interpreta gravitatea unei leziuni traumatice din perspectiva asistentei medicale privita la modul general, fara a se referi la o anumita prestatie medicala, asa cum (speculativ) s ar putea deduce printr o interpretare literara, declarativa a sintagmei „ingrijiri medicale”.

Mai mult, prin utilizarea notiunii de ingrijiri medicale, se orienteaza sensul criteriului medico legal catre asistenta medicala sub forma de ingrijiri de specialitate acordate pacientului, ceea ce este in dezacord evident cu o interpretare logico sistematica a continutului normei penale incriminatorii.

, in functie de valoarea numerica stabilita, reiteram, exclusiv de medicul legist, sub forma zilelor de ingrijire medicala, poate fi facuta:

 • cand numarul zilelor de ingrijire medicala este mai mic sau cel mult egal cu 20, in conformitate cu prevederile art. 180 C.pen. (actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate sau din oficiu, atunci cand fapta este savarsita asupra membrilor familiei; impacarea partilor inlatura raspunderea penala producandu si efectele si in cazul in care actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu);
 • intre 21 si inclusiv 60, in conformitate cu prevederile art. 181 C.pen. (actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate sau din oficiu, atunci cand fapta este savarsita asupra membrilor familiei; impacarea partilor inlatura raspunderea penala producandu si efectele si in cazul in care actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu);
 • mai mare de 60 (deci incepand cu 61) in conformitate cu prevederile art. 182 C.pen. (actiunea penala se pune in miscare fie la plangerea prealabila a persoanei vatamate, fie din oficiu; impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala; tentativa faptei savarsita in scopul producerii consecintelor mentionate se pedepseste);
 • mai mare de 10 (deci incepand cu 11) in conformitate cu prevederile art. 184 C.pen. [impacarea partilor inlatura raspunderea penala numai pentru faptele prevazute in alin. (1) si (3) si pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate].

Sursa: Infolegal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *