0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Statul sustine lucrarile de reabilitare atat a caselor, cat si a blocurilor de apartamente prin cateva scheme financiare care pot reduce semnificativ efortul proprietarului si pot creste calitatea termica a locuintelor.

Unul dintre primele proiecte puse la dispozitie de stat in vederea cresterii calitatii blocurilor a fost programul de reabilitare a blocurilor construite intre 1950 si 1990. Din costul total al lucrarilor, 50% este suportat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, 30% de primariile locale, iar restul de 20% de catre proprietari.

Conform autoritatilor, costul mediu al reabilitarii unui bloc este de 3.500 euro, ceea ce inseamna ca fiecare proprietar trebuie sa contribuie cu minimum 700 euro.

Un alt proiect lansat de guvern in 2010, prin intermediul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), este programul Casa Verde. Proprietarii de imobile care doresc sa isi instaleze un sistem de incalzire ce utilizeaza energie regenerabila pot primi din bugetul Ministerului ­Mediului si Padurilor, pana la 8.000 lei, nerambursabili. Banii primiti pot acoperi 100% din costul achizitionarii si montarii sistemelor ecologice, fara a fi necesar aportul financiar al proprietarului.

Pe langa cele doua programe de mai sus, statul deruleaza si un proiect interministerial de imbunatatire a calitatii termice a locuintelor, la care a fost implicat direct si sistemul bancar.

Proprietarii de case construite inainte de anul 2000, precum si asociatiile de proprietari de apartamente in bloc pot obtine credite bancare cu dobanda ­subventionata de MDRT si garantie oferita de Ministerul Finantelor Publice, prin Fondul de Garantare.

Sursa: Romania Libera

Distribuie acest articol!