0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Statul a decis plata Contributiei pentru Asigurarile de Sanatate (CAS) celor care realizeaza venituri din chirii. Legislatia actuala obliga proprietarii imobilelor scoase la inchiriat sa plateasca 5% din ce incaseaza. Sau cel putin 5% din valoarea chiriei lunare stipulate in contractul de inchiriere inregistrat la administratia financiara.

 

Piata inchirierilor a primit mai multe lovituri in ultimii 5 ani. In primul rand, criza financiara s-a tradus printr-o scadere abrupta a preturilor chiriilor in toata tara. Orasele centre universitare si in special Capitala au fost afectate de scaderea numarului de studenti in anii cu rata mica de promovabilitate la BAC, in urma scandalurilor cu camerele de supraveghere. A urmat obligativitatea prezentarii certificatelor energetice la incheierea tranzactiilor de vanzare si de inchiriere care presupun costuri suplimentare pentru proprietari. Introducerea CAS in cazul persoanelor care realizeaza venituri din inchirieri a fost ultima lovitura data pietei de inchirieri imobiliare, care oricum avea o componenta subterana consistenta.

Aceasta ultima impunere a schimbat si modul in care functioneaza piata inchirierilor, iar temerea principala este cresterea fenomenului inchirierilor la negru. Potrivit presedintelui Asociatiei Brokerilor Imobiliari (ABI), Dragos Vilceanu, proprietarii au gasit deja o solutie care sa nu-i tina in ilegalitate. “Obligatia de a plati CAS din veniturile realizate din inchirierea apartamentelor nu i-a speriat pe proprietari. Acestia au gasit solutia contractului de comodat. Este mult mai atractiv pentru proprietari decat contractul de inchiriere. Prin contractul de comodat iti incredintezi un bun pe care poti sa-l ceri oricand inapoi. Nu este nevoie de nicio intelegere financiara, iar proprietarul poate sa-i evacueze oricand pe chiriasi”, a declarat, pentru Curierul National, Dragos Vilceanu, presedintele ABI.

Acesta ne-a mai spus ca in cazul contractelor de comodat proprietarii mai sunt scutiti si de alte batai de cap pe care le au in cazul contractelor de inchiriere. “Cand incheie un , proprietarul nu mai este obligat sa mai prezinte certificatul energetic. Asa mai scutesc inca o cheltuiala“, ne-a explicat Vilceanu.

Toate riscurile sunt la chirias – proprietarul nu are nicio obligatie

Mai mult, contractul de comodat nu prezinta niciun risc pentru proprietar, iar toate riscurile sunt doar pentru chiriasi. “Proprietarul nu este expus niciunui risc. Toate riscurile sunt la chirias. Ganditi-va ca in cazul contractului de inchiriere chiriasul nu are nicio grija, atata timp cat isi plateste chiria. Nu poate fi dat afara pe durata contractului, iar proprietarul nu poate schimba chiria. In cazul contractului de comodat, chiriasul nu mai are aceeasi siguranta. In aceste contracte de comodat exista o clauza de evacuare imediata, astfel chiriasul trebuie sa paraseasca apartamentul in trei zile de cand este anuntat de proprietar. Totodata, nu exista nicio prevedere care sa-l impiedice pe proprietar sa schimbe pretul chiriei“, ne-a dezvaluit presedintele ABI.

Sursa: Curierul National

Distribuie acest articol!