0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

In reglementarea Noului Cod de Procedura Penala a fost introdusa o tema de noutate, respectiv “” ca instrument de preventie si garantie a respectarii dispozitiilor art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

 

Articolul 6 garanteaza fiecarui justitiabil , astfel ca “orice persoana are dreptul la judecarea cauzei sale in mod echitabil, in mod public si in termen rezonabil, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa”.

Contestatia privind durata procesului penal se aplica proceselor incepute dupa intrarea in vigoare a legii.

De asemenea, Legea 135/2010 prevede in art.8 faptul ca “organele judiciare au obligatia de a desfasura urmarirea penala si judecata cu respectarea garantiilor procesuale si a drepturilor partilor si ale subiectilor procesuali,astfel incat sa fie constatate la timp si in mod complet faptele care constituie infractiuni,nicio persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala, iar orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie pedepsita potrivit legii, intr-un termen rezonabil”.

Pentru urgentarea solutionarii unui dosar se poate face contestatie daca urmarirea penala sau judecata in prima instanta dureaza mai mult de un an, respectiv in apel dureaza mai mult de 6 luni. Aceasta contestatie cu privire la durata procesului penal se face la judecatorul de drepturi si libertati, respectiv la instanta ierarhic superioara.

Titularii acestei cereri pot fi suspectul, partea civila si partea responsabila civilmente. Pentru partea civila si partea responsabila civilmente momentul de la care incepe sa curga termenul este cel de la data la care s-a constituit parte civila, iar pentru partea responsabila civilmente este momentul intrarii in cauza. Persoana vatamata poate fi si ea titulara unei contestatii privind durata procesului penal, momentul de la care incepe sa curga termenul fiind cel in care aceasta isi manifesta interesul, spre exemplu atunci cand formuleaza o plangere.

Criteriile in functie de care se analizeaza durata rezonabila a procedurii sunt complexitatea cauzei (situatia de fapt si de drept) si durata litigiului.

Sursa: Infolegal

Distribuie acest articol!