0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

 va decide in urmatoarea perioada daca secretizeaza sau nu dosarele penale. Judecatorii si procurorii din CSM au inceput sa modifice ghidul de colaborare cu mass-media, dar a se consulta insa cu niciun reprezentant al presei. In schimb, CSM a colectat opiniile instantelor si parchetelor din Romania. O parte dintre judecatori si procurori sunt de parere ca accesul presei la dosarele penale trebuie limitat, iar in unele cazuri chiar interzis. Sunt insa si magistrati care sunt de parere ca trebuie sa existe un grad de transparenta, chiar daca nu in totalitate. Aproape toti magistratii sunt de parere ca este nevoie de o suprareglementare a modului in care presa are acces la dosare.

 

CSM a publicat in aceasta saptamana propunerile pentru modificarea ghidului care reglementeaza relatia dintre jurnalisti si instante. Potrivit documentelor publicate de CSM, o pate dintre judecatori cred ca mass-media nu mai trebuie sa aiba acces la rechizitoriile dosarelor sau la referatele cu propunerile de arestare preventiva. Cea mai categorica opinie a fost exprimata de Curtea de Apel Cluj care sustine .

CSM a publicat pe site-ul institutiei propunerile facute de judecatori si procurori privind relatia cu presa. Aceste propuneri vizeaza modificarea ghidului privind relatia dintre sistemul judiciar si mass-media. In principal CSM trebuie sa decida cand si ce documente din dosarele penale ar trebui sa fie publice.

Din propunerile contabilizate se desprind doua curente de opinie. Astfel, unii judecatori si procurori sunt de acord ca presa sa poata intra in posesia informatiilor din dosarele penale, cu mentiunea ca informatiile si documentele care ajung in presa sa fie mult mai atent gestionate. Celalalt curent de opinie, reprezentat in special de Curtea de Apel Cluj, sustine ca accesul presei la documentele si informatiile unui dosar penal trebuie limitat drastic.

Cel mai disputat aspect referitor la relatia dintre jurnalisti si instante/parchete este legat de accesul la documente precum rechizitoriile dosarelor, adica documentul care rezuma probatoriul dosarului si in care procurorii isi explica acuzarea. Pe actualul ghid care a fost constant modificat, parchetele au eliberat copii sau extrase ale rechizitoriilor. In aceesi situatie sunt si documente precum referatele procurorilor cu propunerile de arestare preventiva. Un astfel de referat contine acuzatiile procurorilor in faza incipenta a dosarului si motivul pentru care anchetatorii cred ca suspectul trebuie sa fie arestat.

Varianta agreeata de catre cele mai multe instante este urmatoarea: „La cerere, reprezentantilor mass-media le pot fi eliberate extrase sau fotocopii ale rechizitoriului, solutiilor de netrimitere in judecata sau de renuntare la urmarirea penala, ale acordurilor de recunoastere a vinovatiei sau ale actelor prin care au fost luate urmatoarele masuri procesuale: inceperea urmaririi penale, continuarea urmaririi penale fata de suspect, punerea in miscare a actiunii penale, luarea masurilor preventive care intra in competenta procurorului, luarea masurii retinerii si sesizarea instantei competente in vederea luarii masurii arestului la domiciliu sau a arestarii preventive, dupa asigurarea protectiei datelor cu caracter personal si eliminarea pasajelor referitoare la continutul unor probe, daca din prezentarea sau analizarea acestora rezulta informatii prin a caror divulgare se incalca dreptul la respectarea vietii private sau se pericliteaza desfasurarea procesului penal”.

Sursa: Gandul

Distribuie acest articol!