0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Includerea concediului pentru cresterea copilului in stagiul de cotizare necesar  pentru acordarea indemnizatiei de somaj nu rezulta din Legea nr. 76/2002,  supranumita “legea somajului”, ci din OUG nr. 111/2010 privind concediile pentru  cresterea copiilor. Cei care nu cunosc prevederile acesteia din urma nu pot, pe  de o parte, sa beneficieze de indemnizatie, sau pot beneficia, pentru ca exista  stagiul cerut, dar necunoasterea ei poate influenta negativ durata de acordare  sau cuantumul indemnizatiei.

Dovada realizarii stagiului de cotizare in sistemul asigurarilor de  somaj, de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni  premergatoare datei inregistrarii cererii, este una dintre  conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj. Aceasta perioada nu  vizeaza si persoanele care sunt asimilate somerilor in conditiile legii, anume  absolventii.

Legislatia privind somajul nu ia in  calcul concediul de crestere a copilului

Pentru a raspunde la intrebarea “ce se ia si ce nu se ia in calculul  acestei perioade”, pornesc de la Legea nr. 76/2002 privind sistemul  asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

In art. 34 alin. 1 indice 1 din aceasta lege se stipuleaza ca la  stabilirea perioadei de 24 de luni nu se ia in calcul perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia  perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei o  suporta unitatea, conform legii.

Astfel, din aceasta lege rezulta ca perioada in  care o persoana se afla in concediu de crestere a  copilului, care, de asemenea, potrivit Codului muncii, determina  suspendarea raportului de munca, nu intra in calculul stagiului de  cotizare.

Din nicio alta prevedere a legislatiei specifice sistemului de somaj nu  rezulta o solutie contrara.

Prevederile sunt diferite in functie  de data de nastere a copilului

Cu toate acestea, o solutie contrara rezulta din OUG  nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea  copiilor, care reglementeaza drepturile acordate persoanelor ai caror copii s-au nascut dupa data de 1 ianuarie 2011.

La art. 22 alin. 1 din aceasta OUG sunt avute in vedere  urmatoarele concedii:
  • cu plata pentru cresterea copilului sau copiilor in varsta de pana la un  an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
  • cu plata pentru cresterea copilului sau copiilor in varsta de pana la 2  ani;
  • fara plata pentru cresterea copilului sau copiilor, care se acorda dupa  implinirea de catre copil a varstei de un an persoanelor care au optat pentru  primul tip de concediu mentionat mai sus, inca un an.

Deci, concediile pentru cresterea copiilor nascuti dupa 1 ianuarie 2011 intra in calculul stagiului de cotizare pentru acordarea indemnizatiei  de somaj, potrivit ordonantei speciale mentionate, putand determina si  diferentierea perioadei de acordare a acestei indemnizatii (6 luni, 9 luni, 12  luni), precum si a cuantumului ei, conform art. 39 din Legea nr. 76/2002.

In practica, au aparut unele probleme in acest sens, dar,  printr-o solutie a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de  Munca (ANOFM)-ului, ele au fost rezolvate. Solutia poate fi  utila si altor parinti.

Pentru cei ai caror copii s-au nascut pana la data de 31 decembrie  2010 solutia este favorabila, doar daca au beneficiat  de concediu fara plata pentru un copil provenit dupa a patra  nastere, potrivit art. 6 alin. 4 din OUG nr.  148/2005.

Sursa: Avocatnet

Distribuie acest articol!