0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Firmele care au suferit prejudicii din cauza unor practici de concurenta neloiala ar putea sesiza Consiliul Concurentei in legatura cu acest lucru. Mai exact, daca au fost raspandite informatii false despre activitatea acestora sau daca un fost sau actual salariat al lor s-a folosit de secrete comerciale pentru a deturna clientela, atunci firmele prejudiciate ar putea reclama la Consiliul Concurentei aceste fapte. Pasii care trebuie urmati sunt cuprinsi intr-un proiect de act normativ, lansat recent in dezbatere publica de Consiliul Concurentei.

OG nr. 12/2014care a modificat si completat Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale si care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 586 din 6 august 2014, a redefinit actele si faptele de concurenta neloiala ca fiind practici de concurenta neloiala si le-a clasificat in trei categorii. Mai exact, dispozitiile care au intrat in vigoare pe 5 septembrie 2014 interzic urmatoarele practici de concurenta neloiala:

 • denigrarea unui competitor sau a produselor/serviciilor sale, realizata prin comunicarea ori raspandirea de catre o intreprindere sau reprezentantul/angajatul sau de informatii care nu corespund realitatii despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia, de natura sa ii lezeze interesele;
 • deturnarea clientelei unei intreprinderi de catre un fost sau actual salariat/reprezentant al sau ori de catre orice alta persoana prin folosirea unor secrete comerciale, pentru care respectiva intreprindere a luat masuri rezonabile de asigurare a protectiei acestora si a caror dezvaluire poate dauna intereselor acelei intreprinderi;
 • orice alte practici comerciale care contravin uzantelor cinstite si principiului general al bunei-credinte si care produc sau pot produce pagube oricaror participanti la piata.

De asemenea, denigrarea competitorilor si deturnarea clientelei constituie contraventii, asa incat persoanele care vor savarsi aceste fapte vor fi sanctionate cu amenzi de la 5.000 la 50.000 de lei (in cazul persoanelor juridice) si de la 1.000 si 5.000 de lei (in cazul persoanelor fizice).

Faptele de concurenta neloiala sunt sanctionate in conformitate cu Regulamentului din 13 noiembrie 2012, pus in aplicare prin Ordinul Presedintelui Consiliului Concurentei nr.1098/2012, din Monitorul Oficial nr. 818 din 5 decembrie 2012. Insa avand in vedere modificarile intrate in vigoare pe 5 septembrie 2014, acest document nu mai corespunde cu legislatia actuala. Asa incat, documentul urmeaza sa fie abrogat si inlocuit

In acest sens, Consiliul Concurentei a lansat recent in dezbatere publica pe pagina sa internet un proiect de regulament privind procedura de constatare si sanctionare a practicilor de concurenta neloiala, care urmeaza sa inlocuiasca actualul regulament.

Printre principalele noutati cuprinse in proiectul de act normativ se numara formularul de sesizare a practicilor de concurenta neloiala, conditiile de admisibilitate a sesizarii, asigurarea confidentialitatii datelor si informatiilor in ceea ce priveste dosarul cauzei, acestea neputand fi facute publice sau comunicate pana la finalizarea cercetarii, respectiv a deciziilor emise de catre Consiliului Concurentei.

Reclamarea practicilor de concurenta neloiala s-ar putea realiza prin depunerea unui formular de sesizare

O firma care a fost prejudiciata de catre o alta firma, competitoare, care a raspandit informatii false despre activitatea sa (denigrarea competitorilor) sau de catre un fost sau actual salariat care a folosit secretele comerciale ale firmei pentru a deturna clientela acesteia va putea sa reclame aceste lucruri la Consiliul Concurentei. Astfel, firma prejudiciata urmeaza sa depuna la Consiliul Concurentei un formular privind sesizarea unei posibile practici de concurenta neloiala, se mentioneaza in proiectul de act normativ.

Conform documentului citat, formularul va contine nformatii privind autorul sesizarii, respectiv datele complete de identificare, sediul/domiciliul, CUI/CNP, informatii privind interesul legitim al autorului sesizarii si informatii privind persoana fizica/juridica al carei comportament constituie obiectul sesizarii.

De asemenea, formularul de sesizare va cuprinde detalii privind presupusa practica de concurenta neloiala:

 • modul si mijloacele de savarsire a faptei;
 • scopul urmarit,
 • imprejurarile in care a fost savarsita fapta,
 • urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce materializata in existenta unui eventual prejudiciu,
 • elemente care definesc gradul de pericol social;
 • piata pe care a fost savarsita practica de concurenta neloiala in vederea stabilirii importantei sectorului economic in ansamblul economiei nationale cu descrierea succinta a sectorului in care desfasoara activitate partile implicate precum si a dimensiunii pietei afectate – locala/nationala;
 • durata practicii;
 • numar de intreprinderi implicate;
 • numar de consumatori potential afectati.

In plus, pe langa formularul de sesizare, firma prejudiciata urmeaza sa depuna si documente care probeaza existenta posibilei practici de concurenta neloiala, avand in vedere faptul ca autorii sesizarilor au obligatia sa furnizeze elemente de proba atat in legatura cu posibila practica de concurenta neloiala, cat si cu riscul producerii unui prejudiciu, se mentioneaza in reglementarile aflate in dezbatere publica.

Documentul citat stabileste ca in formularul de sesizare ar putea fi necesare si informatii furnizate de catre autorul sesizarii considerate ca fiind confidentiale.

Conform dispozitiilor propuse de Consiliul Concurentei, ar putea depune sesizari privind o posibila practica de concurenta neloiala doar persoanele fizice sau juridice care demonstreaza un interes legitim direct sau indirect. Consiliul Concurentei va fi indreptatit sa nu dea curs sesizarii unei persoane fizice sau juridice care nu poate demonstra un interes legitim. Totodata, institutia va putea verifica, in orice etapa a procedurii, daca este indeplinita sau nu aceasta conditie.

In urma sesizarilor ar putea fi declansate cercetari aprofundate

Sesizarea urmeaza sa devina efectiva la data la care a fost inregistrata la Consiliul Concurentei, cu exceptia cazurilor in care se constata ca informatiile cuprinse in formularul de sesizare sunt incorecte si/sau incomplete, se mentioneaza in proiectul de act normativ. Mai departe, Consiliul Concurentei va comunica autorului sesizarii data la care sesizarea a devenit efectiva, respectiv data depunerii informatiilor si documentelor solicitate.

Potrivit dispozitiilor aflate in dezbatere publica, sesizarea referitoare la existenta unei posibile practici de concurenta neloiala care a devenit efectiva va fi analizata in termen de 30 de zile de la aceasta data, urmand a se decide fie respingerea acesteia, fie declansarea uneicercetari aprofundate, in cazul in care analiza preliminara a datelor si informatiilor a condus la concluzia ca efectele posibilei practici de concurenta neloiala nu sunt minore.

In timpul cercetarii aprofundate, inspectorii de concurenta ar putea sa solicita partilor implicate, persoane fizice si juridice, informatiile si documentele care le sunt necesare, ar putea lua declaratii oricarei persoane fizice care consimte la acest lucru si ar putea efectua inspectii, insa numai daca exista indicii ca pot fi gasite documente sau pot fi obtinute informatii considerate necesare pentru indeplinirea atributiilor legale.

Termenul de solutionare a sesizarilor referitoare la practici de concurenta neloiala pentru care autoritatea de concurenta a decis declansarea unei cercetari aprofundate urmeaza sa fie de 60 de zile de la data la care dosarul cauzei este complet, autoritatea de concurenta aflandu-se in posesia tuturor datelor si informatiilor relevante. Autorul sesizarii va fi informat in scris cu privire la acest fapt, se arata in proiectul de act normativ.

Rezultatul cercetarii aprofundate ar putea fi consemnat intr-o nota de concluzii care va cuprinde, printre altele, amenda contraventionala, care urmeaza sa fie aplicata de inspectorii de concurenta printr-un proces verbal.

Sursa: Avocatnet

Distribuie acest articol!