0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Modificarile aduse noului Cod al insolventei, aflat din nou in , par sa incline in favoarea creditorilor, rasturnand situatiile prevazute de Legea 85/2006, cand legea parea sa fie de partea debitorului.

 

aduce o serie de elemente pozitive, in scopul recuperarii creantelor de catre creditori. Se introduc definitii absolut noi, precum creditorul curent, extrasul raportului de activitate, supravegherea – care era interpretabila in legea veche – precum si elemente clarificatoare referitoare la administratorul special, creditorul indispensabil, testul creditorului privat, creantele beneficiind de o cauza de preferinta”, a afirmat ieri Ana-Irina Sarcane, coordonator al proiectului Noului Cod al insolventei.

Alte elemente de noutate aduse noului cod privesc demararea inventarierii tuturor bunurilor debitorului intr-un termen de 30 de zile de la deschiderea procedurii, finantarea “cu superprioritate” pe perioada de observatie a debitorului – care va fi garantata cu bunurile viabile ale acestuia, regimul cash-ului colateral – in sensul ca sumele primite de debitor se returneaza in termen de 5 zile bancilor si regimul creantelor provenind din contractele de leasing.

Vanzarea bunurilor va fi mai flexibila

“In cazul falimentului, vanzarea bunurilor va fi mult mai flexibila, nemaiexistand constrangeri privind vanzarea bunurilor in bloc. De asemenea, se vor mentine contractele existente ale debitorului, administratorul judiciar trebuind sa se asigure ca are fondurile necesare derularii acestora”, a mai spus Sarcane.

O alta chestiune extrem de importanta este legata de insolventa grupurilor de firme. “Pentru prima oara se propun reglementari privind insolventa grupurilor de societati. Firmele dintr-un grup vor putea depune o cerere comuna de intrare in insolventa, urmand sa fie desemnat un administrator judiciar/special unic sau un practician in insolventa coordonator la nivelul societatii-mama”, a informat Sarcane.

Bancile risca sa nu-si poata recupera creditele

In deschiderea dezbaterilor care au avut loc ieri la sediul BNR, viceguvernatorul Bogdan Olteanu a afirmat ca, in ciuda dorintei celor care care lucreaza la noul cod de a pastra un echilibru intre creditori, acest lucru nu este posibil.  “Creditorii cei mai importanti sunt intotdeauna bancile. (…) Cred ca este nevoie sa protejam creditorii si sa le conservam interesele pentru ca exista riscul de descurajare a creditului. Exista riscul nerecuperarii prin insolventa a creditului acordat pentru ca apar costuri catre terti. Nu se poate echilibra balanta intre cei care au drepturi – creditorii – si cei care au obligatii – debitorii. Actionarul firmei aflate in insolventa trebuie sa suporte pierderile”, a afirmat ieri Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR.

Sursa: Curierul National

Distribuie acest articol!