0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Romania va deveni anul acesta prima tara europeana care are un Cod al Insolventei. Sunt sanse mari ca actul normativ sa intre in vigoare de la 1 mai sau chiar mai devreme. Este a doua tentativa de reglementare, dupa ce Curtea Constitutionala a respins prima forma a codului invocand in principal adoptarea sa prin Ordonanta de Urgenta.

 

Discutiile politice si de specialitate privind sunt aproape finalizate iar actul va ajunge in plenul Camerei Deputatilor pana cel tarziu pe 1 mai. La propunerile specialistilor in domeniul juridic si ale bancherilor, dar si obligati de decizii anterioare ale Curtii Constitutionale, senatorii si deputati au adus mai multe amendamente care schimba substantial procedurile insolventei in Romania. Noul cod este cu atat mai important cu cat Romania este tara cu cea mai mare pondere a insolventelor in totalul firmelor, cu procente de zeci de ori mai mari chiar si comparativ cu Polonia sau Ungaria. Ultima forma a actului normativ, consultata si de ECONOMICA.NET, modifica majoritatea articolelor care, dupa adoptarea prin ordonanta de urgenta a primei formule de Cod, au starnit nemultumirea majoritatii celor implicati in procedurile insolventei.

Planul de reorganizare ramane pe loc dar si creditorii capata puteri sporite

Ultima forma de Cod rezolva problema duratei planului de reorganizare. In ultima parte a anului trecut, Guvernul a uimit pe toata lumea adoptand o ordonanta de urgenta care arata, printre altele, ca durata planului de reorganizare se limita la un singur an fata de 3 ani cu posibilitatea de prelungire cum se intampla pina atunci.

Propunerea ar fi fost sustinuta de fostul ministru de finante Daniel Chitoiu care a considerat ca in acest fel, statul isi poate recupera mai rapid creantele. In realitate insa, o astfel de schimbarea ar fi redus spre zero sansele de supravietuire ale multor firme intrate in insolventa, dupa cum spun specialistii. Forma actuala a codului a reparat aceasta problema reintroducand durata de 3 ani pentru planul de reorganizare. In schimb insa, perioada de observatie va fi limitata la un singur an, fata de trei ani cat este in prezent.

In alta ordine de idei, noul Cod incearca sa limiteze posibilitatea ca debitorii sa-si numeasca administratori favorabili. Mai precis, administratorul provizoriu va fi numit de unul dintre creditori, in conditiile in care sunt depuse cereri in acest sens.

Sursa: Economica.net

Distribuie acest articol!