0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Atunci când o companie română neplătitoare de TVA (taxa pe valoarea adăugată) încheie contracte de prestări servicii cu clienți externi, fie că vorbim de cei ce provin din Uniunea Europeană (UE) sau din alte state, tratamentul contabil și fiscal aplicabil acestor contracte este diferit. Diferența de tratament o fac următoarele aspecte: țara de proveniență a clientului și faptul că acesta este sau nu plătitor de TVA.

Tratamentul contabil și fiscal al prestărilor de servicii către clienți externi diferă în funcție de două caracteristici:

  • clientul este din UE sau este non-UE;
  • clientul este plătitor de TVA sau neplătitor de TVA.

În cele ce urmează prezentăm reglementările pentru companiile locale care sunt neplătitoare de TVA.

Situația 1: Clientul provine dintr-o țară UE

Client din UE neplătitor de TVA

Pentru serviciile prestate de companii românești scutite de la plata TVA către companii din UE neplătitoare de TVA, companiile din România nu trebuie să se înregistreze din punct de vedere TVA prin declarația 091, regula de înregistrare fiind depășirea plafonului de 220.000 de lei.

Client din UE plătitor de TVA

Pentru serviciile prestate de companii scutite de la plata TVA către companii din UE plătitoare de TVA, care au un cod valid de TVA, companiile din România trebuie să se înregistreze din punct de vedere al TVA pentru tranzacțiile intracomunitare prin declarația 091.

De asemenea, trebuie să se înregistreze în Registrul operatorilor intracomunitari (registrul va fi eliminat de la 1 ianuarie 2017) și să completeze declarația 390 VIES în lunile în care sunt tranzacții cu companii din UE. Factura se va face către furnizorul din UE fără TVA.

Înregistrarea va rămâne valabilă pentru perioada până la sfârşitul anului calendaristic şi cel puţin pentru anul calendaristic următor. Compania din România va utiliza codul de TVA doar pentru tranzacțiile cu companii din UE, nu și pentru tranzacțiile interne sau companii din afara UE.

Situația 2: Clientul este din afara spațiului comunitar

Pentru serviciile efectuate de companii scutite de la plata TVA către companii din afara UE nu există obligația înregistrării din punct de vedere al TVA. O companie devine plătitoare de TVA dacă cifra de afaceri cumulată depășeste plafonul de 220.000 de lei de-a lungul unui an.

De asemenea, nici pentru tranzacțiile cu furnizori din afara UE firma din România nu trebuie să se înregistreze în Registrul operatorilor intracomunitari și nici să întocmească declarația 390 VIES.

Sursa: Avocatnet

Distribuie acest articol!