0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Identitatea lucratorilor de la Oficiul National pentru Protectia Martorilor (ONPM) este secretizata. Pentru ca se poate ajunge, prin ei, la martorul protejat, iar acesta este un risc profesional care trebuie exclus din start. Acesta a fost primul element punctat in debutul amplei discutii avute cu directorul ONPM, al carui nume ne-a rugat sa-l punem… sub protectie. Aflam, pentru inceput, ca, la ora actuala, cei aproximativ 60 de martori protejati, romani si straini, au fost inclusi in acest program dupa ce au oferit informatii si date pretioase in dosare din sfera sigurantei nationale, a crimei organizate sau coruptiei. Aici sau in tara ”solicitant”, de unde unii provin. Apartenenta la programul de protectia martorilor presupune o stare de pericol vizavi de informatiile furnizate organelor judiciare – starea de pericol poate incepe de la amenintari pana la actiuni indreptate impotriva sa sau a unei persoane din apropierea sa, pare a fi definitia prescurtata oferita noua de directorul Oficiului. Martorul se poate confunda cu denuntatorul. Si el poate intra in protocolul de protectie. Legea e foarte laxa, calitatea celui ce ofera astfel de informatii nu e ingradita de alta calitate: poate fi investigator sub acoperire, victima a traficului de persoane care poate solicita includerea in programul de protectie sau chiar invinuit intr-un dosar.

Protocolul, partea buna

Protocolul presupune incheierea unui contract intre Oficiu si martor, si ca in orice contract, sunt prevazute drepturile si obligatiile fiecareia dintre parti, situatiile in care acesta se desfiinteaza. Aflam de la ONPM ca institutia e ”total neutra fata de interesele anchetei”. In protectie se poate intra singur sau cu familia. Depinde de analiza riscului. Investigatorii sub acoperire isi asuma riscuri foarte mari, prin natura profesiei. Daca el intra in programul de protectie, poate fi relocat. In termenii Oficiului, asta inseamna schimbarea domiciliului, odata cu schimbarea identitatii persoanei.

Pierde investigatorul statutul, functia pe care o detine cand intra sub protectie? Sau i se asigura continuitate in profesie?

E o situatie delicate din punct de vedere al integrarii politistului. Nu am avut asemenea cazuri. Dar el ar putea fi trimis ca detasat in strainatate pe anumite misiuni, daca in tara nu se poate asigura protectia. Cum se face intrarea in program? Iata pasii: O persoana detine anumite date cu privire la un grup infractional. Le ofera politistului sau procurorului, solicitand includerea in programul de protectie. Organele judiciare trimit la ONPM un referat care cuprinde un numar de elemente, cum ar fi infractiunea despre care se ofera date, temerile (razbunare posibila sau risc deja aparut). Acest referat e prezentat Oficiului, este analizat sub aspectul legalitatii. Consimtamantul viitorului martor protejat este obligatoriu. Pe parcursul derularii programului de protectie, daca riscul creste, se aplica noi masuri. Daca martorul solicita sa iasa de sub protectie pentru ca nu mai suporta rigorile impuse, nimeni nu-l opreste cu forta. Contractul, din acel momet devine nul. Daca se deconspira sau incalca anumite reguli, daca a indus in eroare anchetatorii, protectia poate fi retrasa.

Unde va lucra martorul caruia i s-a schimbat identitatea si domiciliul?

Cu locul de munca e mai complicat. Unitatea nu intervine sa-i gaseasca loc de munca, ci doar ofera consiliere in functie de piata muncii din zona respectiva. Nu se merge la maniera impunerii unui angajator de a-l angaja pe martor. Oficiul are un protocol de colaborare cu Ministerul Muncii. Noi identificam anumite locuri de munca unde el se poate prezenta, dar nu mergem sa spunem angajatorului ca el este martor protejat si ca trebuie sa-l angajeze, in detrimentul altor persoane mai competente. Noi doar ii prezentam oferta locului de munca.

Sursa: Lumea Justitiei

Distribuie acest articol!