0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, marti, ca este constitutionala abrogarea infractiunii “presiuni asupra justitiei”. CCR a respins, cu unanimitate de voturi, sesizarea presedintelui Traian Basescu in legatura cu legea care elimina articolul 276 din Legea 286/2009 privind Codul penal. Legea sa fie promulgata de seful statului.

Decizia este definitiva si general obligatorie.

In sesizare, presedintele Traian Basescu aprecia ca legea mentionata a fost adoptata cu nerespectarea dispozitiilor mai multor articole din Constitutie, respectiv articolul 1 alineatul 3, articolul 124 alineatele 2 si 3, articolul 30 alineatul 6.

Seful statului preciza ca infractiunea “presiuni asupra justitiei” face parte din categoria infractiunilor contra infaptuirii justitiei si instituie o protectie atat pentru judecator, cat si pentru organele de urmarire penala.

“Principiile impartialitatii justitiei si independentei judecatorilor sunt consfintite de art. 124 alin. (2) si (3) din Constitutia Romaniei, republicata. Prin abrogarea infractiunii mentionate, aceste principii pot fi afectate, ceea ce se rasfrange negativ si asupra bunului mers al justitiei. Astfel, persoana care, pe parcursul procedurilor judiciare, va face declaratii publice ce nu sunt reale, care privesc savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, avand drept scop sa influenteze solutia sau sa intimideze pe cei care sunt raspunzatori pentru solutia pronuntata, nu va mai raspunde penal, potrivit noii legi”, se arata in scrisoarea adresata CCR de seful statului.

Basescu considera ca, prin abrogarea infractiunii in discutie, este eliminata protectia ce se acorda justitiei, necesara pentru ca aceasta sa fie impartiala si infaptuita de judecatori independenti. Totodata, presedintele amintea ca existenta statului de drept implica actiuni din partea statului prin care sa se garanteze buna functionare a autoritatilor publice, inclusiv a autoritatii judecatoresti.

Sursa: RTV

Distribuie acest articol!