Go to Top

Catalin Predoiu: “Sa avansam pe drumul unei Justitii fara erori judiciare, fara coruptie, fara tergiversari”

Dupa intalnirea de lucru avuta cu presedintii si vicepresedintii Curtilor de Apel din tara, pe teme de actualitate pentru sistemul judiciar romanesc, ministrul Justitiei, , a transmis mesajul “sa avansam pe drumul unei Justitii fara erori judiciare, fara coruptie, fara tergiversari”.

 

A treia reuniune de acest gen, organizata de Curtea de Apel Constanta, in perioada 16 – 18 iunie, intalnirea de lucru a scos la iveala, “in premiera”, existenta unui consens intre segmentele importante ale Justitiei romanesti implicate in infaptuirea reformarii sistemului judiciar. 
 
Concluzia intalnirii de lucru este foarte limpede! Avem un obiectiv comun, atat Ministerul Justitiei, cat si Consiliul Superior al Magistraturii, precum si presedintii Curtilor de Apel, sa avansam pe drumul unei Justitii fara erori judiciare, fara coruptie, fara tergiversarea proceselor. (…) Am fost de acord sa largim atributiile presedintilor curtilor de apel, astfel incat acestia sa poata contribui mai bine la disciplina jurisdictionala, sa poata contribui mai bine la cresterea pregatirii pofesionale si sa-si poata asuma rolul de lideri in sistemul judiciar. Presedintele CSM, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintii de instante trebuie sa fie modele, exemple care sa traga sistemul dupa ei, vorbesc de un model axiologic pentru magistratii din sistem”, a spus ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, in conferinta de presa organizata in comun cu presedintele CSM, judecatorul , si presedintele Curtii de Apel Constanta, judecatorul .
 
Principalele teme abordate in cadrul reuniunii au fost modul de implementare a Noului Cod Civil, reorganizarea instantelor, corectia abaterilor disciplinare din interiorul sistemului judiciar. “Codul Civil intra in vigoare de la 1 octombrie 2011, iar celelalte trei Coduri pot intra in vigoare in anul 2012, la o data pe care noi o vom propune in functie de starea sistemului judiciar. Din septembrie vom incepe discutii pentru imbunatatirea legilor privind organizarea Justitiei”, a declarat ministrul Justitiei. 
 
Oficialul a subliniat ca pentru a avea o Justitie asa cum ne-o dorim cu totii, este absolut necesara consolidarea integritatii profesionale a magistratilor, inclusiv combaterea coruptiei din sistemul judiciar. Totodata, ministrul Catalin Predoiu a reliefat faptul ca acest obiectiv nu poate fi atins decat printr-un efort conjugat. “Privim la CSM, la ICCJ, la presedintii curtilor de apel, care sunt partenerii nostri pentru realizarea unei actiuni concertate in sistemul judiciar. Fiecare avem responsabilitati si atributii, inclusiv in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). Nu putem reusi decat impreuna. Acesta este mesajul pe care vi-l transmit si reflecta foarte bine discutiile constructive care au avut loc pe marginea implementarii Noilor Coduri si a celelorlalte chestiuni” a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. 
 
Conferinta de presa tinuta in comun in acest cadru de lucru este o premiera. Am invatat cu totii ca starea de conflict nu e decat o stare de stagnare. Dimpotriva, colaborarea e buna pentru intreaga societate romaneasca. S-au discutat pasi concreti pentru pregatirea implementarii Codului Civil la 1 octombrie 2011. Aici, atat Ministerul Justitiei, cat si CSM, lucreaza in conexiune stransa pentru pregatirea profesionala a magistratilor”, a declarat presedintele CSM, judecatorul Horatius Dumbrava.

Cei doi, ministrul Justitiei si presedintele CSM, au fost de acord ca toleranta trebuie sa fie zero fata de lipsa de integritate. “Trebuie sa dam un nou impuls reformelor si sa implementam o noua mentalitate in sistemul judiciar. Suntem in anul 2011, suntem stat membru al UE, la nivel inalt, liderii si-au asumat o Justitie fara coruptie, nu putem atinge aceste obiective fara efortul tururor. Abordarea trebuie sa fie frontala in ceea ce priveste coruptia si lipsa de integritate. Cetatenii trebuie sa capete mai multa, si mai multa, si mai multa incredere in Justitie” a mai declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Sursa: Ministerul Justitiei

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *