0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

In art. 85 din privind in materie penala sunt desemnate competente sa realizeze activitatile judiciare in cadrul acestei proceduri simplificate.

 

Astfel, sunt competente instantele judecatoresti ca autoritati de emitere a mandatului european de arestare, potrivit competentelor stabilite prin lege, si curtile de apel ca autoritati judiciare nationale de executare a unui mandat european de arestare.

Autoritatile romane competente sa primeasca mandatul european de arestare sunt si parchetele de pe langa curtile de apel desemnate in a caror circumscriptie a fost localizata persoana solicitata.

In cazul in care nu se cunoaste locul unde se afla persoana solicitata, mandatul european de arestare se transmite Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.

Autoritatea centrala romana este Ministerul Justitiei care indeplineste mai multe activitati enumerate in alin. (4) al articolului 85 din legea speciala.

Din examinarea acestor activitati rezulta ca transmiterea si primirea unui mandat european de arestare se realizeaza in mod direct intre organele judiciare desemnate, respectiv instantele judecatoresti si parchetele din statul de emitere si cele din statul de executare, interventia Ministerului Justitiei fiind necesara doar in ipoteza in care nu s-a putut efectua transmiterea directa sau cand statul membru si-a desemnat autoritatea centrala pentru indeplinirea acestei activitati.

Sursa: Infolegal

Distribuie acest articol!