0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Case, masini, servicii de telefonie sau bilete de avion sunt vândute în România în euro cu toate ca în Ungaria sau Polonia preturile sunt în forinti sau zloti. Euroizarea împiedica relansarea prin pârghia dobânzilor la lei. Referinta multor companii – de la cele de telefonie mobila pâna la dealerii de masini sau dezvoltatorii de locuinte – de a afisa preturile în euro, dar si practica bancherilor de a vinde agresiv credite în valuta au facut din evolutia cursului o “obsesie” pentru majoritatea românilor

Din cauza gradului mare de “euroizare” a economiei – care înseamna ca preturile de consum reactioneaza instantaneu la socurile pe curs – Banca Nationala nu îsi poate utiliza acum politica monetara pentru a sprijini economia care nu reuseste sa iasa din recesiune, considera analistii. În conditiile în care preturile pentru cele mai importante bunuri – locuinte si autovehicule – sunt exprimate în euro, oamenii au fost impulsionati sa se împrumute tot în euro, ramânând astfel expusi fata de fluctuatiile cursului valutar.

Practic, BNR nu poate sa dea drumul la lichiditati în economie de teama ca va genera astfel o depreciere a cursului, care va lovi inculsiv în stabilitatea sistemului bancar. Astfel, BNR s-a vazut nevoita de-a lungul anilor sa tina în permanenta un ochi pe piata valutara, desi teoretic leul este singura moneda cu putere circulatorie în România. ?
Daca în Ungaria Vodafone sau Orange afiseaza preturile pentru abonamente în forinti, la Bucuresti tarifele sunt exprimate nu în lei, ci în euro.

Sursa: ZF

Distribuie acest articol!