0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

In practica judiciara s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar cu privire la „Interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 28 alin. (2) din in referire la a organizatiilor sindicale in actiuni promovate in numele membrilor de sindicat.

 

Interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 269 alin.(2) [fost 284 alin.(2)] din Codul muncii, republicat privind determinarea instantei competente teritorial in solutionarea conflictelor de munca in cazul acestor actiuni”.

Intr-o prima orientare jurisprudentiala, identificata inclusiv la nivelul sectiilor civile ale instantei supreme, in solutionarea conflictelor negative de competenta s-a apreciat ca, in ipoteza analizata, organizatiile sindicale au legitimare procesuala activa, iar instanta competenta teritorial sa solutioneze cererile formulate de acestea pentru apararea drepturilor si intereselor membrilor organizatiei este cea de la sediul sindicatului.

Intr-o alta opinie, inclusiv la nivelul instantei supreme, s-a apreciat in aceleasi ipoteze ca, din interpretarea dispozitiilor art. 28 din Legea nr. 54/2003, in vigoare la data formularii cererilor de chemare in judecata, organizatia sindicala sta in proces doar in calitate de reprezentant al membrilor de sindicat, in numele si interesul carora a promovat actiunea. Calitatea procesuala activa apartine membrilor de sindicat, deoarece existenta sau inexistenta drepturilor reclamate prin actiunea in justitie urmeaza a fi stabilita in privinta acestora din urma.

Premisele legale ale aparitiei practicii neunitare ce fac obiectul prezentului recurs in interesul legii au fost reprezentate de modalitatea imprecisa in care dispozitiile art. 28 din Legea nr.54/2003 recunosteau organizatiilor sindicale posibilitatea de a formula actiuni in justitie in numele si interesul membrilor lor, pentru valorificarea drepturilor acestora izvorate din lege, regulamente, contracte colective si/sau individuale de munca, etc., fara a fi nevoie de un mandat expres din partea celor reprezentati in aceasta modalitate.

Sursa: Mpublic.ro

Distribuie acest articol!