Go to Top

Adeverința de vechime trebuie eliberată obligatoriu la încetarea contractului de muncă

Angajatorul este obligat să elibereze o adeverință de vechime la încetarea contractului individual de muncă al unui salariat, chiar dacă acesta din urmă nu cere documentul în mod expres, prevede un act normativ ce se aplică deja. De asemenea, aceeași obligație o au față de bugetari instituțiile și autoritățile publice. În caz contrar, amenda aplicabilă poate ajunge până la 1.000 de lei.

Read more +

Cum să „facem rost” de timp

Trăim viața în viteză și avem multe de făcut mereu. Iată un motiv în plus să investim timp în planificarea treburilor importante și în prioritizarea corectă.

În cazul în care vi s-a întâmplat vreodată să vă doriți o zi cu vreo 30 de ore în loc de cele 24 disponibile, în cele ce urmează puteți găsi șapte posibile surse de timp:

Read more +

Dacă nu-ți plătești întreținerea, poți să fii dat în judecată și apoi executat silit. Cum te aperi?

Asociația de proprietari este adesea pusă în situația de a nu putea recupera datoriile la întreținere de la proprietarii apartamentelor dintr-un bloc. În aceeași măsură, numeroși locatari se plâng că asociația de proprietari nu stabilește cheltuielile în mod corect și echitabil. În astfel de situații, și unii, și alții trebuie să știe că există soluții pentru problemele lor.

Read more +

Amenda pentru lipsa rovinietei se comunică în două luni de la încheierea procesului-verbal

Dacă un șofer circulă fără să aibă o rovinietă valabilă, amenda trebuie comunicată acestuia în maximum două luni de la încheierea procesului-verbal de contravenție, nu în cel mult două luni de la data la care a fost săvârșită fapta, stabilește o decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Practic, din moment ce data faptei și data încheierii procesului-verbal pot fi diferite, în special când sunt folosite camerele video, rezultă că amenda poate ajunge la contravenient cu o întârziere considerabilă.

Read more +

Ți s-a anulat zborul din cauza unei greve? Ce drepturi ai în această situație

În cazul zborurilor anulate din cauza grevelor sau a vremii nefavorabile, nu putem obține despăgubiri de la companiile aeriene, dar avem alte drepturi de care putem beneficia. Compania de zbor nu ne poate lăsa în aeroport fără să ne asigure cel puțin o masă, iar în cazul în care suntem programați pentru alt zbor către destinația dorită, trebuie să beneficiem de condiții comparabile celor pentru care am plătit inițial.

Read more +