0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Banca Nationala a Romaniei trebuie sa elaboreze, pana la finele acestui an, un studiu cu privire la cauzele care au dus la acumularea creditelor neperformante in sistemul bancar si sa propuna un plan de restructurare a acestor credite, potrivit angajamentelor asumate de Guvern in fata FMI si a Comisiei Europene.

 

‘BNR va elabora pana la finele anului un studiu detaliat despre motivele pentru care bancile din Romania nu iau masuri pentru a reduce creditele neperformante si de ce provizioanele pentru aceste credite sunt inca in bugetul bancilor. BNR trebuie sa propuna apoi un set de masuri pentru , intrucat existenta acestora cauzeaza cresterea costurilor de imprumut in intregul sector bancar’, au declarat surse oficiale.

Potrivit acestora, dupa ce finantatorii externi vor analiza masurile propuse de BNR, vor pune la dispozitia bancilor si expertiza altor tari care au fost in aceeasi situatie.

Spre exemplu, bancile din Irlanda au luat la rand toate creditele restante si au stat de vorba cu fiecare client in parte pentru a vedea de ce acesta nu-si poate plati ratele la timp si ce se poate face pentru a imbunatati situatia.

‘Finantatorii externi vor sa stie care este capacitatea bancilor de a restructura aceste credite si daca exista probleme in acest sens’, au mai spus sursele citate.

Potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare pentru 2013 realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si publicat recent, nivelul relativ ridicat al ratei de neperformanta care influenteaza nefavorabil profitabilitatea bancara se datoreaza si mentinerii in portofoliu a unei ponderi semnificative a debitorilor restantieri, inclusiv a acelora care au demonstrat ca au o probabilitate foarte scazuta de a mai plati.

Sursa: Agerpres

Distribuie acest articol!