Go to Top

Bacsisul oferit de turisti ar putea fi introdus in nota de plata si impozitat cu 16%

Patronatele din turism solicita impozitarea cu 16% a bacsisului lasat de clienti in baruri, cafenele si restaurante. Valoarea bacsisului sa fie lasata la latitudinea clientului, iar suma stabilita de acesta sa fie introdusa pe nota de plata si impozitata cu 16%, urmand ca restaurantul sa plateasca aceasta noua taxa.

 

„In turism, bacsisul este o sursa importanta de venit pentru chelneri, ospatari si barmani. El indica si cat de dragut este acel personal. Tinand cont ca se da in toate barurile si restaurantele, si se da la negru, noi propunem ca acesta sa fie impozitat cu 16%, asa cum se impoziteaza veniturile personale“, a declarat Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), potrivit Mediafax.

Patronatele au transmis propunerea catre autoritatile din turism, urmand ca acestea sa o prezinte Guvernului.

„Suma platita de client pentru ce a consumat va urma regimul fiscal obisnuit, cu TVA etc, iar propunerea noastra este ca bacsisul sa fie taxat cu doar 16%. Astfel, daca nota de plata este 100 de lei, chelnerul il va intreba pe client daca si cat vrea sa lase bacsis. Daca acesta ii va spune ca lasa, sa zicem, 10 lei, acesti 10 lei vor fi inclusi si ei pe nota de plata. Diferenta va fi ca cei 100 de lei vor fi impozitati ca si pana acum, cu TVA plus alte taxe, in timp ce pentru cei 10 lei, reprezentand bacsisul, restaurantul va plati doar impozitul de 16%. In acest fel, si statul va castiga ceva din acest bacsis din care, pana acum, nu obtinea nimic, pentru ca este platit la negru“, a explicat Morariu.

Sursa: Adevarul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *