0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Astazi este ultima zi in care avocatii trebuie sa ia o decizie privind Legea 51/1995, care reglementeaza profesia si statutul breaslei. Tendinta de restrangere a dreptului de a pleda in instante al tinerilor avocati sau al celor care lucreaza in cabinete individuale de avocatura din categoria mica si medie a creat adevarate revolte in randul tagmei. Mii de avocati semneaza in aceste zile petitii impotriva propunerilor lansate de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR), a carei pozitie incepe sa se clatine.

 

Presiunea pe onorarii, stagnarea, increderea in avocat, pastrarea cotei de piata si prudenta sunt cuvintele de ordine ale marilor case de avocatura pentru 2014. De teama unei noi recesiuni economice, marile case de avocatura au facut presiuni la varful UNBR pentru . In acest sens, in luna decembrie a anului trecut s-au lansat in dezbatere publica unele modificari la Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei. Sunt vizate in mod special doua articole din lege – 23 si 24. Propunerile de modificare au fost transmise catre barourile judetene, astfel incat avocatii sa se pronunte pro sau contra, iar Comisia Permanenta a UNBR sa finalizeze proiectul pana la 31 ianuarie. Pana acum, Baroul din Dolj a decis respingerea celor doua modificari aflate in dezbatere publica.

Potrivit modificarilor formulate de catre comisia constituita de Consiliul UNBR, drepturile avocatilor privind exercitarea atributiilor profesionale ii vor imparti pe acestia in trei noi categorii, pe langa cea de stagiari.

Departajarea avocatilor definitivi

• cei care vor putea pune concluzii doar la judecatorii si tribunale

• cei care vor putea pune concluzii si la instantele Curtilor de Apel

• cei care vor putea pune concluzii la toate instantele, inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).

Conditionari si restrictii

Prima conditie pentru ca un avocat sa poata pune concluzii la Curtile de Apel este sa aiba o vechime neintrerupta in profesie de cel putin 3 ani de la dobandirea calitatii de avocat definitiv, iar la ICCJ si CCR doar dupa o vechime de 5 ani. A doua conditie este sa promoveze examenul de dobandire a dreptului de a pune concluzii la instantele superioare, care va fi organizat de Consiliul UNBR, prin Institutul National de Pregatire si Perfectionare a Avocatilor, in colaborare cu Institutul National al Magistraturii.

Unii avocati si-au exprimat deja dezacordul fata de aceste propuneri, considerand ca li se refuza dreptul la exercitarea profesiei. In plus, cei mai afectati vor fi clientii, care nu vor mai putea avea un singur avocat de-a lungul unui intreg proces. Astfel, oamenii vor fi nevoiti sa-si schimbe avocatii daca procesele lor ajung la instantele superioare.

Monopolul Uniunii

Unii au mers mai departe si au cerut printr-o petitie „indepartarea monopolului detinut de UNBR in justitie prin acceptarea practicarii in mod liber si neconditionat a profesiei de avocat”. In aceasta petitie se comenteaza chiar si o contradictie intre alineatele articolului 1 din lege.

„In cadrul Legii 51/1995, art. 1, alineatul 1 este mentionat faptul ca «Profesia de avocat este libera si independenta, cu organizare si functionare autonome, in conditiile prezentei legi si ale statutului profesiei». Alineatul 2 contrazice acest fapt: «Profesia de avocat se exercita numai de avocatii inscrisi in tabloul baroului din care fac parte, barou component al UNBR», fiind astfel introdus un «filtru» sub forma examenului de admitere in barou, care restrictioneaza dreptul de a profesa meseria de avocat non-membrilor baroului”, se spune in una din petitii.

Sursa: Puterea

Distribuie acest articol!