0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Legea 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului prevede ca CSM este alcatuit din 19 membri, din care 14 judecatori si procurori alesi în adunarile generale, trei membri de drept si doi reprezentanti ai societatii civile. Însa, ca urmare a unei decizii din mai a plenului CSM, alegerile din 1 noiembrie vizeaza 11 posturi de membru, având în vedere ca trei dintre actualii membri, respectiv Bogdan Licu, Gratiana Isac si Ana Maria Labus, îsi vor termina mandatul în viitorul Consiliu.

Pentru cele 11 locuri în viitorul Consiliu candideaza 37 de magistrati, 23 de judecatori si 14 procurori. Judecatorii ÎCCJ vor desemna doi reprezentanti, cei de la curtile de apel trei reprezentanti, judecatorii de la tribunale vor avea un reprezentant, iar cei de la judecatorii doi reprezentanti. De asemenea, parchetele de pe lânga curtile de apel, cele de pe lânga tribunale si cele de pe lânga judecatorii vor desemna fiecare câte un reprezentant în CSM.

Dintre cele 37 de nume ramase în cursa pentru viitorul Consiliu Superior al Magistraturii, patru sunt ale unor actuali membri. Astfel, Lidia Barbulescu, Dan Chiujdea, Dan Lupascu si Cristian Deliorga, actuali membri ai Consiliului, si-au depus candidatura pentru un nou mandat, desi conform legii privind organizarea si functionarea CSM aveau dreptul la un singur mandat. Potrivit articolului 51, alineatul 1 din Legea 317/2004, “durata mandatului membrilor alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reînvestirii. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar”.

Potrivit listei cu candidatii desemnati pentru alegerea membrilor CSM, de la Înalta Curte de Casatie si Justitie si-au depus candidaturile Lidia Barbulescu – fost vicepresedinte al instantei supreme, Victoria Gabriela Bârsan, presedintele Sectiei de contencios administrativ si fiscal, si Mircea Aron, judecator la Sectia Penala.

Sursa: Cotidianul

Distribuie acest articol!