0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

De multe ori, angajatorii romani dubleaza inutil raporturile de munca, incheind cu expatul un al doilea contract de munca, supus legii romane. Din perspectiva asigurarilor sociale, astfel de abordari pot deveni extrem de costisitoare.

 

Flexibilitatea, mobilitatea si experienta multijurisdictionala reprezinta regula pentru pozitiile-cheie din companiile multinationale. In Romania, in majoritatea acestor firme gasim in conducere cetateni straini (in limbaj de business „expati“) cu experienta semnificativa, ce contribuie temporar la stabilirea unor directii strategice de dezvoltare. In acest context, este esentiala amenajarea structurii potrivite pentru a reflecta rolul si atributiile lor in cadrul firmei, pentru a implementa in mod corect politicile grupului, dar si pentru a le asigura drepturile pe care le aveau inainte de transferul in Romania.

Crearea unei structuri artificiale

In Romania, detasarea dintr-un stat membru al Uniunii Europene, asupra careia ne vom apleca in continuare, este reglementata de Legea nr. 344/2006 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale si presupune mentinerea activa a contractului de munca din strainatate pe perioada detasarii. Astfel, mare parte din remuneratie continua sa fie platita din strainatate, restul urmand sa fie virat local, alaturi de alte beneficii.

Pentru a justifica viramentele locale, de multe ori, angajatorii romani dubleaza inutil raporturile de munca, incheind cu expatul un al doilea contract de munca, supus legii romane. In cazul in care expatul are si atributii de reprezentare a societatii romane pe perioada transferului in Romania, detasarea este insotita de un contract de mandat de administrator, remunerat sau nu.

Desi din punctul de vedere al angajatorului roman lucrurile par a fi rezolvate prin astfel de amenajari, abordarea nu este nici pe departe conforma cu cerintele detasarii transfrontaliere, putand periclita calificarea transferului sub aceasta institutie.

Implicatii

Din perspectiva asigurarilor sociale, astfel de abordari pot deveni extrem de costisitoare. Reglementarile europene impun ca pe teritoriul UE nu se pot plati asigurari sociale in doua state membre, in paralel, pentru lucratorii mobili. In cazul detasarilor temporare, expatii pot ramane asigurati in statul in care raman salariati, pentru o perioada de doi ani. Dovada asigurarii se valideaza prin obtinerea unui certificat de asigurari sociale A1, emis strict pentru scopul clar definit „detasarea transfrontaliera“.

Intr-o abordare de genul celei de mai sus, certificatul A1 isi pierde validitatea. Pentru situatiile in care o persoana are doua relatii contractuale in doua state membre diferite, certificatul A1 emis in scop de detasare nu acopera contractul de munca local si in unele cazuri remuneratia de administrator. Intr-o asemenea structura, pot aparea urmatoarele riscuri: i) plata retroactiva – in Romania sau in strainatate – a contributiilor sociale pentru componenta straina sau locala, impreuna cu penalitati de intarziere; ii) imposibilitatea expatului de a ramane asigurat in statul de angajare; iii) alterarea beneficiilor de asigurari sociale pentru .

Implicatiile de mai sus se propaga si in sfera impozitului pe salarii, intrucat deducerea unor asigurari sociale incorect stabilite modifica baza taxabila. In aceasta situatie, expatul care este personal responsabil in fata autoritatilor fiscale din Romania se poate confrunta fie cu plata retroactiva a unei diferente de impozit, respectiv penalitati de intarziere, fie cu un proces dificil de recuperare a unui eventual impozit pe venit platit in plus.Din perspectiva legislatiei romane a muncii, incheierea unui contract de munca poate fi o alegere neinspirata in contextul in care incetarea acestuia nu poate interveni decat in cazurile si cu limitarile impuse de Codul muncii. In cazul unei pozitii-cheie ce trebuie mentinuta si al unei persoane ce a performat in pozitia respectiva, solutiile de incetare vor fi acordul partilor sau demisia, ambele presupunand consimtamantul expatului. Pe de alta parte, incetarea mandatului nu pune probleme, asociatii putand revoca mandatul oricand.

Sursa: Capital

Distribuie acest articol!