0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Dupa primele noua luni din 2013, societatile de asigurari din Romania platisera despagubiri de peste 251 de milioane de lei pentru ori vatamari corporale in accidente rutiere.

 

Anul 2013 va aduce un nou record in ceea ce priveste valoarea despagubirilor platite de companiile de asigurare sub forma de daune morale. Potrivit datelor obtinute de Capital, asiguratorii platisera dupa primele noua luni ale anului trecut aproximativ 251 de milioane de lei la acest capitol, suma care este deja mai mare decat cea aferenta intregului an 2012. Cu tot cu rezervele constituite pentru plati viitoare, sumele blocate si platite se apropie de 900 de milioane de lei, insa asta in conditiile in care autoritatea de supraveghere a modificat normele in sensul in care asiguratorii nu mai sunt obligati sa constituie rezerve egale cu pretentiile in instanta ale pagubitilor. Platile pe daune morale au crescut neincetat incepand cu anul 2010. Capital a scris in repetate randuri despre situatii in care despagubirile acordate de instante familiilor lasate in urma de victimele accidentelor rutiere au ajuns la sume de peste un milion si chiar un milion si jumatate de euro. In prezent, toate societatile mari care vand RCA au platit cel putin o dauna de peste 200.000 de euro. In cazul uneia dintre primele trei firme de asigurari, de exemplu, sumele totale platite in ultimii doi ani pe zona daunelor morale depasesc 20 de milioane de euro.

Un  proiect aproape esuat. Ce vor face asiguratorii in continuare

„Este un moment propice in care trebuie sa ne unim, in beneficiul asiguratilor, dar si spre binele pietei per ansamblu, si sa gasim o forma in care aceste practici sa aiba o limita data de legislatie“, mai spune seful de la Carte Verde.

Fosta Comisie de Supraveghere a Asigurarilor, in prezent parte din , a mai incercat, in colaborare cu Fondul pentru Victimele Strazii, sa impuna un ghid care reglementeaza valorile maxime pentru daunele morale.

In acest sens, CSA a incheiat si un acord cu Consiliul Superior al Magistraturii prin care judecatorilor le era prezentat un tabel cu valorile maxime acordate in Europa si in jurisprudenta din Romania, valori prezentate in tabelele alaturate alaturat. Acordul a fost insa rupt inainte de a-si produce efectele.

Sursa: Capital

Distribuie acest articol!