0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Firmele condamnate penal vor plati sume uriase la bugetul de stat, fiindu-le imposibil sa isi mai revina economic. prevede pedepse cuprinse intre 100 si 5.000 de lei pe zi, pentru firmele gasite vinovate de comiterea unei infractiuni, cu un total de pana la 600 de zile. Astfel, cea mai usoara pedeapsa pe care o companie o poate primi, este de 6.000 de lei, iar cea mai grea este de 3 milioane de lei! Limitele pedepselor pentru companii sunt triplate in .

 

Amenda este pedeapsa principala pe care o poate primi o persoana juridica, SRL, SA sau ONG, care este gasita vinovata de comiterea unei infractiuni. Potrivit articolului 137 din Noul Cod Penal, amenda consta in “suma de bani pe care persoana juridica este condamnata sa o plateasca statului”. O zi de amenda este cuprinsa intre 100 si 5.000 de lei, iar suma exacta echivalenta unei zile este stabilita de judecator in functie de cifra de afaceri a societatii sau in functie de valoarea activului patrimonial, in cazul ONG-urilor. Amenda, se prevede in NCP, poate fi aplicata pentru o perioada cuprinsa intre 30 si 600 de zile, numai ca, acolo unde arata limitele speciale ale aplicarii amenzilor, timpul minim pentru care poate fi aplicata o amenda este de 60 de zile. Astfel, atunci cand legea prevede numai pedeapsa amenzii pentru infractiunea de care este acuzata o companie, zilele amenda sunt intre 60 si 180, daca pedeapsa este de cel mult 5 ani de inchisoare sau amenda, limitele sunt intre 120 si 240 de zile, daca pedeapsa este de cel mult 10 ani, compania poate fi amendata inztre 180 si 300 de zile, intre 240 si 420 de zile de amenda cand legea prevede o pedeapsa de maximum 20 de ani, si intre 360 si 510 zile de amenda, daca pedeapsa prevazuta de lege este fie mai mare de 20 de ani sau detentie pe viata.

Mai mult, legea prevede ca la stabilirea numarului de zile amenda, dar si la stabilirea cuantumului acesteia corespondent unei zile se va tine seama de valoarea folosului patrimonial obtinut, dar si de valoarea celui urmarit, caz in care limitele zilelor amenda se pot majora cu o treime, fara insa sa poata depasi 600 de zile. Cu alte cuvinte, daca o societate comerciala a comis o fapta penala in vederea obtinerii unui folos banesc, pe care insa nu a reusit sa il dobandeasca prin comiterea infractiunii, judecatorul va tine cont, in aplicarea pedepsei, de suma pe care compania urmarea sa o obtina!

Sursa: stiripesurse.ro

Distribuie acest articol!