0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

In situatia in care in Romania o banca ar fi declarata in stare de insolventa, cei care au conturi la banca respectiva si-ar putea primi banii aferenti depozitelor in maximum 20 de zile de la declararea insolventei de catre BNR.

 

Afirmatia a fost facuta de catre presedintele Fondului de Garantare a Depozitelor din sistemul Bancar, Eugen Dijmarescu, in cadrul seminarului Eu-Cofile, organizat la Sinaia de Alpha Bank, in colaborare cu BNR si Asociatia Romana a Bancilor.

Ce este de remarcat este faptul ca oficialul nu a precizat termenul in care banca centrala ar putea declara o banca comerciala ca fiind in stare de insolventa. Dijmarescu a detaliat insa etapele procesului de despagubire a deponentilor bancii intrate in insolventa.

Astfel, banca va pune la dispozitia FGDB lista deponentilor sai in primele 24 de ore de la declararea insolventei, prin intermediul sistemului informatic din sistemul bancar.

Ulterior, FGDB va analiza care deponenti si cu ce valori se incadreaza in limita plafonului maxim de garantare de 100.000 euro, urmand ca in aproximativ 2-4 zile sa transfere listele celor care se conformeaza criteriilor, impreuna cu fondurile necesare despagubirii catre bancile mandatate sa faca aceste plati.

in prezent, BCR si BRD sunt banci mandatate sa faca astfel de plati pe baza marimii retelei si a activelor.

In situatia in care o banca din sistem intra in faliment, prima care anunta deponentii de situatia creata si de locul din care acestia trebuie sa isi ridice sumele din depozite detinute este chiar banca intrata in insolventa, care este obligata sa afiseze la loc vizibil anuntul ce face declaratia starii in care se afla.

Sursa: Evz.ro

Distribuie acest articol!