0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Sase din zece detinuti transferati în anul 2009 de la închisori la diferite instante din tara au fost citati în procese fictive, Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) denuntând costurile enorme pe care trebuie sa le suporte pentru aceste drumuri si propunând schimbari legislative. „Va pot spune ca 60% din numarul persoanelor private de libertate duse la instanta în 2009 au fost acolo pentru procese fictive“, a declarat, ieri, directorul ANP, Ioan Bala.

Acesta a explicat situatia, aratând ca citarea în procese fictive, pentru hartuire, este una dintre „armele psihologice“ folosite de detinuti pentru a se intimida unul pe altul. „Daca un detinut are o problema cu un altul sau daca vrea pur si simplu sa scape de el dintr-o închisoare face în asa fel încât sa fie citat într-un proces în cealalta parte a tarii, iar noi, ANP, suntem obligati sa îl transferam pe cel citat, pentru ca are afaceri judiciare acolo“ a precizat Bala.

El a mai spus ca, odata ajuns în noua închisoare, la primul termen al procesului detinutul transferat ajunge sa constate ca reclamantul si-a retras plângerea sau ca nu recunoaste sa o fi formulat. „Dupa care urmeaza imediat alta, si alta, si alta, iar noi suntem obligati sa procedam conform legii“, a continuat Bala. Directorul ANP a spus ca principalele doua masuri pentru a contracara acest „adevarat fenomen“ sunt, pe de-o parte, modificarea procedurii de citare, astfel încât procesul sa se judece la instanta de executare a reclamatului, nu a petentului, si, pe de alta parte, introducerea tehnicii care sa faca posibila audierea video online.

O alta varianta ar fi, potrivit lui Bala, întarirea institutiei judecatorului delegat în penitenciar, care ar putea tria, prin decizii, „o mare parte“ din plângerile nefondate carora ANP se vede obligata sa le dea curs.

Sursa: Curentul

Distribuie acest articol!