0733 408 895 / 0720 721 073 office@bgarecuperari.ro
Solutia creantelor tale
xsid

Distribuie acest articol!

Prin Legea nr. 211/2012 au fost aduse modificari prevederilor Legii nr. 44/1994 in privinta facilitatilor acordate pensionarilor in materia documentelor de calatorie.

In Monitorul Oficial nr. 778 din 19 noiembrie 2012 a fost publicata legea nr. 211/2012 privind aprobarea O.G. nr. 8/2011 pentru modificarea si completarea legislatiei cu privire la eliberarea, gestionarea si monitorizarea documentelor de calatorie acordate pensionarilor, veteranilor de razboi si vaduvelor de razboi.

In cadrul actului normativ se arata:

Veteranii de razboi si vaduvele de razboi beneficiaza si de urmatoarele drepturi:

  • cate 12 calatorii gratuite, dus-intors, sau 24 de calatorii simple, in cursul unui an calendaristic, la clasa I pe calea ferata, la tren de orice rang, pentru marii mutilati, pentru invalizii de razboi, precum si pentru veteranii de razboi decorati cu ordine si medalii de razboi.

Veteranii de razboi decorati cu Medalia «Crucea comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial, 1941–1945», cei nedecorati, precum si vaduvele de razboi au dreptul, in cursul unui an calendaristic, la 6 calatorii interne gratuite, dus-intors, sau la 12 calatorii simple pe calea ferata, la tren de orice rang. Generalii, ofiterii si ceilalti decorati cu Medalia «Crucea comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial, 1941–1945» calatoresc la clasa I, iar cei nedecorati si vaduvele de razboi, la clasa a II-a.

Veteranii de razboi si vaduvele de razboi care locuiesc in mediul rural au dreptul, in cursul unui an calendaristic, la 12 calatorii interne, dus-intors, gratuite, pe mijloacele de transport auto, daca nu exista posibilitatea sa calatoreasca pe calea ferata, sau la 12 calatorii interne gratuite, dus-intors, pe caile fluviale, la alegere.

In cadrul numarului de calatorii stabilit pentru titulari, acestia le pot folosi si pentru insotitori. Legitimatiile de transport tip card pot fi utilizate si de catre sotul/sotia sau alte persoane mandatate de titulari sa le reprezinte interesele, pe baza de procura autentificata, nefiind necesara prezenta titularului la efectuarea calatoriei.

Pentru a putea beneficia de facilitatile prevazute anterior, persoanelor respective li se vor elibera legitimatii de transport tip card, personalizate cu numele si codul numeric personal ale fiecarui beneficiar.

Modul de utilizare, modelul, precum si datele ce vor fi inscrise in legitimatiile de calatorie tip card vor fi stabilite prin norme metodologice aprobate prin hotarare a Guvernului.

Cardul utilizat este cel emis persoanelor respective de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care va stoca in memorie numarul de calatorii la care are dreptul beneficiarul, numarul de calatorii efectuate si contravaloarea acestora.

Sursa: Infolegal

Distribuie acest articol!